"Fremtidens byggeplasser" tar veien til Nerskogen

Prosjektet "Fremtidens byggeplasser" ble gjennomført av Faaness Entreprenør i samarbeid med SINTEF for å undersøke hvordan AR/XR-teknologi kan bidra til økt effektivitet i byggebransjen. Med finansiell støtte fra DistriktForsk testet vi ut verktøyet Gamma AR i et hytteprosjekt på Nerskogen.

Byggenæringen er en av Norges viktigste bransjer, men har de siste årene hatt utfordringer med ineffektivitet og lav produktivitetsvekst. Digitalisering trekkes frem som en løsning for å forbedre arbeidsprosesser. Målet med prosjektet var å evaluere Gamma AR som et verktøy for å effektivisere byggearbeidet.

Gjennom testing ble det avdekket flere fordeler ved Gamma AR, blant annet bedre visualisering av byggeprosessen, enklere feilregistrering og bedre kommunikasjon mellom aktører. Likevel var det utfordringer knyttet til kompatibilitet med eksisterende arbeidsverktøy og arbeidsmetoder. Gamma AR krever detaljerte BIM-modeller i ifc-format, noe som ikke er standard i mindre byggeprosjekter. Implementeringen krevde også betydelig forarbeid, noe som ble en barriere.

Basert på erfaringene ble det utarbeidet en rekke anbefalinger for suksessfull implementering av digitale verktøy i byggebransjen:

  • Grundig vurdering av behov før innføring av ny teknologi.
  • Enkle, brukervennlige verktøy for småskala prosjekter.
  • Opplæring og tilpasning av arbeidsprosesser for effektiv bruk.
  • Involvering av alle relevante aktører for bedre samhandling.

Prosjektet konkluderte med at AR/XR-verktøy har et stort potensial for byggebransjen, men at teknologien må tilpasses bransjens praktiske behov. Gamma AR egner seg best for større prosjekter der BIM-modeller allerede er standardisert. For mindre prosjekter kan det være mer hensiktsmessig med enklere digitale løsninger. Slik vi ser det, bør fremtidig forskning fokusere på hvordan slike teknologier kan gjøres mer tilgjengelige for hele bransjen - og små og mellomstore bedrifter.

Etter prosjektet har vi i Faaness Entreprenør arbeidet aktivt med å implementere digitalisering i større grad i våre prosesser. Erfaringene fra Gamma AR åpnet dørene for utprøving av annen programvare tilknyttet byggebransjen, og vi har nå tatt i bruk flere digitale løsninger for prosjektstyring, planlegging og kvalitetskontroll. I samarbeid med Tindved Kulturhage ble vi blant annet introdusert for PolyCam - en app som ved bruk av fotogrammetri (basert på bilder) og LiDAR-skanning (for enheter som støtter det), genererer høyoppløselige, detaljerte 3D-modeller av objekter, rom og landskap. Applikasjonen hjelper oss å etablere romtegninger på mindre prosjekter, samtidig som den er svært nyttig når det kommer til dokumentasjon av utført arbeid og videre samarbeid med tekniske fag. 

Vi har stor tro på at bruk av teknolog og digitale verktøy vil bli svært relevant, også for de som opererer litt i det små. Vi ønsker å ta del i utviklingen og ser frem til "fremtidens byggeplasser" hva enn det måtte bety for oss og vår arbeidshverdag.

Tilbake til aktuelt